cees' kraam

contact

waar sta ik voor

wie ben ik

gerechten

nieuws




gerechten 04

Veganistische sushi


Ingrediënten en voorbereiding:
Cees en de vegan sushiBruine ronde rijst, evt. met wat zoete bruine rijst, koken met ongeveer 2,5 delen water op 1 deel rijst (iets natter als gewone rijst, zodat het beter plakt)
Tempeh, in reepjes gesneden, gefrituurd en gekookt met water, shoyu en heel fijn gesneden verse gember, totdat al het vocht weg is verdampt. Regelmatig omscheppen, zodat alle stukjes goed op smaak komen.
Geblancheerde reepjes wortel
Geblancheerde brandnetel, melde of snijbiet, of een andere groene groente
Fijngesneden gemberpickle
Mengsel van tahin en umeboshi pasta en het vocht van de gemberpickle
Geroosterde nori

Benodigdheden:
Bamboe sushi matje
Kookstokjes
Goed scherp mes
Ik gebruik een frame, dat ik zelf heb laten maken

Het maken van de sushi:
Leg op een matje een vel nori
Daarop leg ik het frame
Schep de rijst op de nori, spreid het goed uit en zorg dat je aan een kant ongeveer 2,5-3 cm vrij houdt.
Verwijder het frame.
Besmeer de rijst met het tahin-umepasta mengsel, hoofdzakelijk in het midden.
Leg bij elkaar de groentes in het midden en druk het een beetje in de rijst.
Breng de uiteinden naar elkaar toe en druk met een stokje de groentes naar het midden.
Breng de uiteinden bij elkaar, het vrijgebleven reepje nori klapt over de andere kant.
Ik werk graag met nog warme rijst, zodat het meteen vast stoomt. Is de rijst koud, dan kun de nori met een natte vinger even insmeren, zodat het plakt.

Snijd in plakjes met een goed scherp mes.
Serveren met een dipsaus met als basis shoyu, water of bancha-thee, wasabi en evt. gember.

Vegan sushiVegan sushi

Vegan sushiVegan sushi

Vegan sushiVegan sushi

Vegan sushiVegan sushi

Vegan sushiVegan sushi

Vegan sushiVegan sushi

Vegan sushiVegan sushi

Vegan sushiVegan sushi