cees' kraam

contact

waar sta ik voor

wie ben ik

gerechten

nieuws
gerechten 02

Brandnetelsoep


Brandnetel is een geweldige wilde groente. Het werkt reinigend, en wordt zeer aanbevolen in het voorjaar.
Je kunt het op verschillende manieren in soepen verwerken, of als spinazie klaarmaken.

Tips voor het plukken / oogsten

BrandnetelsJe wilt de verse jonge toppen van de plant. Aan de onderkant prikt het blad niet, maar vaak zul je toch een beetje prikhanden overhouden na het plukken. Mijn ervaring is, dat het prikken verdwijnt nadat je een gerecht met brandnetels hebt gegeten.
De plant groeit door. Als je een jonge top eraf knipt, groeien er vanaf dat punt 2 nieuwe toppen. Als je blijft oogsten, vormt de plant steeds nieuw jong blad.
Vorig jaar heb ik de brandnetels in mijn tuin zo bijgehouden, dat ik van maart tot oktober regelmatig een portie heb kunnen oogsten.

Was de brandnetels goed. Ik was het altijd 2 keer.

Als je de brandnetels kleingesneden in een soep wilt doen, kun je ze het beste na het wassen eerst kort laten koken in kokend water en ze er dan weer uitscheppen. Als je het dan even laat afkoelen, kun je de brandnetels snijden zonder dat ze prikken. Het water waarin je ze gekookt hebt, kun je aan je soep toevoegen, daar zit dan al brandnetel-smaak aan.

Je kunt een heldere brandnetelsoep maken, of andere varianten bereiden.

Brandnetel-koolrabisoepVoor de soep op deze foto heb ik koolrabi in stukken gesneden en laten koken tot het zacht is, en vervolgens gepureerd. Ook heb ik er fijngesneden shitake paddestoelen aan toegevoegd. De brandnetels fijn gesneden en mee laten koken. Als smaakmaker heb ik zeezout gebruikt. Witte rijst miso is ook een lekkere smaakmaker.